Wednesday, April 10, 2013

Múzeum dizajnu, prosím alebo toto niekedy aj fungovalo

Hurbanove kasárne sa dnes o 18:00 naplnili telesným teplom a komunikáciou. V Bratislave konečne vzniká Múzeum dizajnu. Prvou témou je "komunikácia". Zopnime všetci ruky k Bohu, nech múzeum, ktoré je ešte zababrané placentou, rastie, rastie, rastie a podľa možností, aj nech sa množí... ale to až po určitom veku, samozrejme. :)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------







Kollárovo námestie 10 je adresa v Bratislave, kde stoja Hurbanove kasárne. Vojaci utiekli a komplex, ktorý obsadilo Slovenské centrum dizajnu s cieľom "zdizajnovať" Slovensko. Je rok 2013 a naše hlavné mesto nemá Múzeum dizajnu... vyzerá to však tak, že ako Galadriel v Pánovi Prsteňov hovorí: "Svet sa zmenil." - a máme sa na čo tešiť. :)






Keď som kráčal dole Obchodnou, už z diaľky som videl húf ľudí, postávajúcich vonku pred budovou. Zalámal som rukami, že sa tam nebude dať ani hýbať ani dýchať... a bolo to tak.



Ako však všetko dobré je na niečo zlé, aj tu platí to, že nedostatok kyslíka v nedávno rekonštuovaných priestoroch  bol v podstate veľmi sľubným dôkazom toho, že Slovákom dizajn nie je ukradnutý. Dopyt po informáciách v rámci dizajnu starého aj nového bol v priestoroch dosť hmatateľný a tak snáď svitá na lepšie časy, kde kreatívny priemysel ovládne masy ľudu a Bratislava a Slovensko ako také bude stále atraktívnejšie a atraktívnejšie územie.




Kurátori zvolili tému komunikácie - prakticky to znamená pre vás, návštevníkov, to, že tam nájdete staré telefóny, televízory(i?), projektory, plagáty a iné rôzne zariadenia, ktoré ani neviem načo slúžia. Teda... slúžili. Inštalácia výstavy je zvládnutá veľmi dobre, pochopiteľne a ide len o to, ako veľmi do hĺbky chcete starý dizajn študovať - o každom exponáte si na výstave nájdete krátky text, ktorý vám ozrejmí, na čo sa to vlastne pozeráte.









Pocit úzkosti, ktorý u človeka nastáva po zhliadnutí vysoko konceptuálnej výstavy, nehrozí. Ide o fajn informatívnu výstavu, pre všetky vekové kategórie - nie je to od osemnásť plus - zvládnu to aj deti, ktoré budú z exponátov vyextázované asi o nejaké 3 úrovne viac ako vy, keďže sú odrastené určite už na nejakých iPhonoch a podobných komunikačných záležitostiach. Vezmite ich a uvidíte ako sa bude tváriť. Určite budú vtipné komentáre: "Mami? To aj niekedy fungovalo?" a podobne...
A mali dokonca aj tortu a víno! :)









Na výstave sa mi naskytla exkluzívna, raritná šanca stretnúť sa na chvíľu so známym slovenským fotografom Jakubom Gulyásom, ktorý bol z počinov Slovenského centra dizajnu nadšený. Zdôveril sa mi, že vec, ktorú vidíte nad textom plánuje 10.4.2013 v noci o 23:58 ukradnúť a zavesiť si ju doma nad svoj honosný krb z 18.storočia, ktorý pre nedostatok dreva od roku 2011 nevyužíva aktívne . Či sa tento fotograf k svojmu činu naozaj podujme sa určite dozvieme z dennej tlače vo štvrtok ráno. Sledujte Denného Proroka.




Pekný večer a tešte sa zo Slnka pokiaľ je!

s unaveným pozdravom, statočne, váš
MAROSBARAN
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Múzeum dizajnu, prosím
výstava zo zbierok Slovenského centra dizajnu o komunikácii v dizajne
Trvanie výstavy: 11. 4. 2013 – 1. 5. 2013

Kurátori: Eliška Mazalanová, Mária Rišková, Maroš Schmidt
Odborná spolupráca: Ľubomír Longauer, Zuzana Šidlíková, Katarína Gatialová (konzultácie a texty k výstave), Adriena Pekárová (organizácia odborného kolokvia)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No comments:

Post a Comment